5 tipp a Zöld és Okos iskolakezdéshez, amik év közben is jól jöhetnek!

Azt tervezed, hogy munka után beszerzed a gyerekeknek az új tanévhez szükséges kellékeket amik lemaradtak a listáról? Segítünk hogyan tedd!

2019. szeptember 03. - eszter.bauer

Újra kezdetét vette az iskola. Szeretnénk megosztani néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy hogyan is tudnánk környezetbaráttá tenni az iskolakezdést és ezáltal erre nevelni gyermekeinket. Ökomamik és ökopapik, lássunk neki az utolsó utáni körök lefutásának, persze zölden és okosan!

  1. Ceruzák, vonalzók, körzők és társaik

Az apró iskolaszerek azok, amik a leginkább fogyóeszköznek számítanak. A gyerekek szívesen játszanak vele a szünetekben, ezáltal eltörik, megrongálódik és azonnal mehet is a kukába. Hívjuk fel gyermekeink figyelmét arra, hogyan is tudnának vigyázni iskolaszereikre, biztosítsunk hozzá megfelelő tárolót, tolltartót, így nem kallódnak el és biztonságban haza is jutnak az iskolából! Egyre több helyen kaphatóak újrahasznosított anyagból készült tanszerek, igyekezzünk erre is figyelmet fordítani, így nem kerül több fa kivágásra és szemetet sem termelünk.

 

iskola.png

 

  1. Felejtsük el a fölösleges műanyag borítót!

Gyermekeink könyveit előszeretettel csomagoljuk a szabvány csomagolókba, hogy megvédjük őket. Sajnos ezzel is fölösleges műanyag hulladékot termelünk. Vegyük elő a gyerekek kedvenc posztereit, magazinból kivágott cikkeit vagy akár egy cuki tapétából megmaradt darabot és csomagoljuk abba a könyveket! Ez egyrészt környezetbarát megoldás, másrészt a gyerekeket is jó kedvre fogja deríteni a suliban, ha a kedvenc énekesük vagy mesehősük mosolyog rájuk a borítóról!

 

iskola2.png

 

   3. Vegyük a hazait!

Ne támogassuk vásárlásunkkal a külföldről beérkező olcsó, ámde silány minőségű termékeket. A hazai kistermelők, kézművesek termékeinek megvásárlásával nemcsak a hazai gazdaság élénküléséhez járulunk hozzá, hanem sokkal biztosabbak lehetünk a termékek minőségében és környezettudatosságában is.

 

iskola3.png

 

  1. Tízórai és uzsonna mizéria

 Rengeteg műanyag hulladékot termelünk azzal, ha minden nap másik nejlonba csomagoljuk a gyerekek ételét. Ezt orvosolhatjuk azzal, ha összegyűjtjük őket és többször felhasználjuk, többször csomagolunk ugyanabba a műanyag táskába. A legpraktikusabb, ha kis tárolóedényeket vásárolunk, ami manapság már annyira trendi, hogy kifejlesztettek olyan verziókat, amiben ki is tudjuk porciózni a gyerkőcök ételeit, külön a gyümölcsöt, szendvicset és egy kis nasit is – az italokhoz pedig javasolt az újrahasználható kulacs vagy minitermosz használata.

 

iskola4.png

 

  1. Iskolaszerek börzéje

Ha a gyerekek megunták az iskolaszereiket, táskájukat, tolltartóikat, lehetőségünk van arra, hogy elvigyük őket olyan börzékre, ahol mások megvásárolhatják őket és mi magunk is ráakadhatunk egy-két praktikus és szükséges felszerelésre! Ezzel pénzt spórolhatunk, nyugodtan vigyük magunkkal a gyerekeket is, így példát mutathatunk nekik, hogyan legyünk környezettudatosak úgy, hogy egy is zsebpénzünk is származhat belőle!

 

iksola5.png

( fotók: www.pexels.com )

 

TOP 5 tipp, mitől lesz környezetbarát egy munkahely

Megmutatjuk, hogy mit tehetsz te ennek érdekében!

A környezetünk védelme nem is lehetne aktuálisabb téma napjainkban.  Nem csak otthonunkban, de a munkahelyünkön is számos olyan apró praktikát tudunk elsajátítani, ami segítségünkre szolgál egy élhetőbb, zöldebb környezet megteremtéséhez. Megmutatjuk, te mit tehetsz ennek érdekében!

 kep1.png

 

Egyre több iroda csatlakozik a Zöld Munkahely programhoz, amelynek célja az, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Vizsgálja a fenntarthatóságot, hogy a jövőben gyermekeink, unokáink, dédunokáink is megtapasztalhassák a földi életet.  Ez azért is fontos, mert a gazdaságban felhasznált anyag és energiafogyasztás 40%-át az irodák fenntartása teszi ki. Szerencsére sok cég már kiemelt figyelmet fordít erre, az irodaépület tervezésétől kezdve a felhasznált anyagokon át a munkavégzés és a megfelelő munkakörnyezet kialakításara is.

Magyarországon egyesületek jöttek létre annak érdekében, hogy tematikus heteken keresztül kommunikálják, hogyan érdemes létrehozni egy irodát, itt kitérnek az építőanyagokra, a munkavégzésre és a kialakítható munkakörnyezetre is.

 

kep2.png

 

Mit tehetünk mi a munkánk során, hogy megóvjuk környezetünket?

 

 Közlekedj okosan!

A környezettudatosságra már a munkába indulás során is figyelmet fordíthatunk. Az autónk helyett válasszuk a tömegközlekedést, ez bizonyos esetekben gyorsabb is, mintha végig autóznánk kora reggel a városon. Ha az időjárás megfelelő, üljünk fel a kerékpárunkra, hiszen ennek élettani hatásai is előnyösek számunkra.

 

 Védjük meg a fákat!

Napjainkban egyre több helyen vásárolhatunk újrahasznosított irodabútort, így nem kerül több fa kivágásra. Ebből adódóan minimalizálhatjuk a kinyomtatott dokumentumok számát is, használjunk inkább elektronikus számlát, amit lehet digitalizáljunk. Ha mindenképp fontos egy adott dokumentum nyomtatása, használjunk újrahasznosított papírt és nyomtassunk kétoldalasan, így a tintával is spórolhatunk!

 

kep4.png

 

Csökkentsük a műanyag hulladékot!

A legnagyobb hulladékot az étkezések során történő műanyagok felhalmozása jelenti. Manapság már üveg tárolódoboz beszerzésére is van lehetőség, vidd magaddal és kérd abba az ebédedet, ugyanezt megteheted az evőeszközökkel is! Így megszűnhet a műanyag tányérok és műanyag evőeszközök használata.
Ezzel pénzt is spórolhatsz, hiszen a legtöbb helyen plusz pénzt számolnak fel az elviteles csomagolásokért.
Szerezz be egy ivókulacsot, amit minden alkalommal újra tudsz tölteni, nem kell újat vásárolnod minden használat után.
Vásárolj vászontáskákat, így, ha elugrasz egy pár dologért a boltba, nem kell folyton újat venned a műanyag vagy papír szatyrokból és valljuk be ez manapság nagyon trendi is!
Gyűjtsd szelektíven a hulladékot, ne keveredjenek!

 A korábbi fejlesztések során Miskolc térségében is kialakították a modern hulladékgazdálkodás alapjait, sikeresen bevezették a szelektív hulladékgyűjtést.

Az újabb fejlesztéseknek köszönhetően az érintett települések mindegyikén elérhetővé válik egy európai szinten is korszerű hulladékkezelési technológia. A projekt ezzel továbbfejleszti a korábbi évek eredményeit: példaértékű, modern, környezetbarát és területi szinten egységes hulladékgyűjtési és –kezelési rendszert valósít meg.

 

kep5.png

 

Takarékoskodj!

Nagyon fontos, hogy ne folyasd a vizet, ha nem muszáj, ne hagyd égve a lámpákat és próbáld minimálisra csökkenteni a klíma használatát is.
Érdemes energiatakarékos izzókat vásárolni a hagyományos fényforrások helyett, illetve a víztakarékos csaptelepeket beszerelni!

 Tedd zöldebbé az irodádat!

Vásárolj zöld növényeket az irodába! Hidd el, jó hatással lesznek a közérzetedre, természetközeli élményt nyújtanak és ráadásul a levegőt is tisztítják! Nem csak a dolgozók fogják értékelni, de az ügyfelek számára is barátságosabb környezetet biztosítanunk ezáltal!

 

 

Mindezeket betartva nagyon fontos tudnunk, hogy a környezettudatos életmódba fektetett pénz és energia hosszútávon megtérül. Az említett módszerekkel is már rengeteget tehetünk környezetünk megóvásáért, hiszen tudjuk, hogy minden kicsiben kezdődik és sok kicsi pedig sokra megy. Egy kis idő elteltével ez a fajta gondolkodás természetessé válik és környezetünk hosszútávon meg fogja hálálni nekünk!
Légy te az, aki felismeri és orvosolni is hajlandó a problémát!

Élj okosan, élj zölden és tekints a jövőbe Te is!

 

 

Miskolc, ahogy a fiatalok látják. Dolgozók, diákok, családalapításra készülők szemével néztük meg, milyen is Miskolcon a nagybetűs ÉLET!

Miskolc, ha leírjuk ezt a szót azt hiszem az országban nagyon sok emberben felidéz egy régi emléket, tapasztalatot, akár illatokat színeket is.
Mi jelen esetben arra voltunk kíváncsiak, hogyan látják a fiatalok a mai Miskolc lehetőségeit, hogy milyen az élet a város falain belül.

 kep14.png

A Miskolcon élő fiatalok táborát kettő részre lehet osztani. Van, aki ide született és van, akit az élet sodort a Borsod megyei székhelyre.

 Aki itt született, annak minden kő mesél, mindenből itt volt az első. Az első lépések, az első szerelem, majd az első csalódás is, az első tanulmányok, az egyetem, végül biztos állás, biztos anyagi háttér.Kivétel nélkül, mindenki megosztotta velünk az összes „elsőjét”, ami Miskolchoz köti.

 Másodsorban azokról a fiatalokról beszélünk, akik utólag lettek „miskolcivá”.Az ő szemszögükből már másabb a helyzet, hiszen nekik van viszonyítási alapjuk, ők már éltek más városban, más környezetben. Mindezeket összevetve, ők Miskolcot választották, maradtak! Azt mondják, ha szeretsz, viszont szeretnek! Ez igaz egy városra is és annak lakóira is!

photo-1529781912305-50e0d2217bef.jpeg

Miskolc kulturális kínálata kiemelkedő, valamennyi korosztály számára kötetlen kikapcsolódást és magas művészeti élményt kínál.

 Elsőként, minden fiatal a hely adottságairól beszélt. A gyönyörű belvárosról, Diósgyőrről, Lillafüredről és Miskolctapolcáról.Mennyire jól esik egy dolgos hétköznap után megpihenni a fák árnyékában, csodálni a természet adta szépségeket, vagy fürdőzni egyet a világhírű Barlangfürdőben. És ha ez még nem lenne elég, a város tele van szórakozási lehetőségekkel is!
Bárok, cukrászdák, fagyizók, éttermek várnak minden nap, ha egy kis feltöltődésre vágynál!

 Kikapcsolódási lehetőségekből egész biztos nincs hiány!

4_hangulat_2.jpg

Miskolcon 32 szakközépiskola, szakképző intézmény és 15 gimnázium eredményes együttműködésével képzik a jövő szakembereit. A helyi oktatás csúcsát a Miskolci Egyetem jelenti.A szakmai kiteljesedésre minden lehetőséget megad a város. A közös cél pedig az, hogy az egyetemi tanulmányok befejeztével mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő állást.

 Zöldebbé, gyorsabbá, okosabbá vált a közlekedés. A város tavaly 1 milliárd forintot fordíthatott az utak felújítására. Emellett immár 31 új villamos és 75 gázüzemű busz gondoskodik arról, hogy kényelmesen (ingyenes Wi-Fi csatlakozással!) utazhassanak a lakosok, és egyúttal a környezetet se terheljék a járművek. Az intelligens forgalomirányítási rendszer bevezetésével pedig a közúti forgalom is sokkal gördülékenyebb lesz, kevesebb várakozási idővel.

bright-bulb-close-up-1108572.jpg

fejlett közbiztonság a modern, élhető városok egyik legfőbb ismérve. Jelentős eredmény, hogy az elmúlt években a felére csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Miskolc 2017-ben 1 milliárd forintot különített el a lakók biztonságának garantálására. A rendészek közterületi jelenléte a duplájára emelkedett, a rendőrséggel karöltve kidolgozták a vegyes járőrpárok rendszerét,valamint a körzeti seriffrendszer bevezetése is mintaértékű kezdeményezésnek számít. Nem mellékesen a 800 kamerával bővülő térfigyelő rendszer is sokat segít abban, hogy pár éven belül Miskolc a legbiztonságosabb magyar várossá váljon.

action-activity-child-1642055.jpg

A miskolci fiatalok számára is nagyon fontos, hogy biztonságban érezzek magukat az otthonukban! Mindezt Miskolctól meg is kapják!

 A Miskolcon élő fiatalság nagyon nyitott, korszerű gondolkodású és tenni akaró közösség, hála nekik a város tovább bővítheti kínálatát, fejlődhet, mindezek mellett megőrizheti hagyományait, szokásait.

Ezek után van még kérdés? Miskolc a Te helyed!

Hogyan legyünk mindig TOP-on a munkahelyünkön? 6+1 TIPP (nem csak) miskolciaknak!

 

Hosszú, fárasztó napokat töltesz a munkahelyeden? Úgy érzed, nem bírod a stresszt, ami körülvesz? Félsz, hogy nem tudsz megfelelni a munkahelyi kihívásoknak? Összeszedtünk néhány tanácsot, azért, hogy minden napod sikeres lehessen, amennyiben Miskolcon dolgozol.

 

1. Ne vidd haza a munkát!

Ne vidd haza megoldandó feladatokat, hagyj időt az agyadnak a gondolataid tisztázására. Szakadj el a munkától – tiszta aggyal másnap sokkal gyorsabban fogod megoldani az előtted álló problémákat.

TIPP: A váltáshoz, kikapcsolódáshoz sokszor elég, ha busszal, villamossal utazunk haza, vagy éppen sétálunk egyet. Miskolcon a villamosokon is van ingyenes wifi szolgáltatás, amely segítségével könnyebben megtervezhetjük az estéinket útban hazafelé.

 

designer-working-from-her-home_53876-21021.jpg

 2. Munka és magánélet egyensúlya? Tölts minőségi időt a családoddal, barátaiddal!

A munkahelyi sikerek egyik alapja, hogy rendben van-e a magánéleted – ehhez pedig szükség van arra, hogy minőségi időt tudj eltölteni a családoddal, barátaiddal. Ne hagyd, hogy elsodorjon a „2. műszak”, a házimunkák serege, beszélgess sokat a szeretteiddel, szervezz közös programokat. Egy baráti mozizás, egy színházi este vagy akár egy hétvégi családi kirándulás csodákat tud tenni. Ha úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, s legszívesebben munka után azonnal az ágyba dőlnél, ezektől a programoktól biztosan feltöltődsz majd. 

TIPP: A Miskolci Nemzeti Színház és a Miskolci Kulturális Központ előadásai, illetve a Miskolci Filharmónikusok koncertjei számos kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a közös családi programokhoz. Lillafüred, Miskolctapolca és az Avas kiváló helyszíne a meghitt és pihentető kirándulásoknak. A belvárosban pedig sörözők, éttermek és cukrászdák sora várja a kedves vendégeket.

 

drinks-2578446_1920.jpg

 

 3. A fárasztó munkanap után lazíts egy forró fürdővel vagy szaunázz egyet!

Az egyik legjobb mód arra, hogy a munkahelyi problémákat elengedd, ha hazaérkezés után veszel egy kellemes, forró fürdőt. A forró víz ellazítja az izmokat, így gyorsan magad mögött hagyhatod a Téged körülvevő stresszt, így feltöltődve láthatsz neki egy újabb sikeres napnak a munkahelyeden.

TIPP: Próbáld ki a Float Spa-t, azaz a lebegő kabin szolgáltatást a Miskolctapolcai Barlangfürdőben és zárj ki minden zavaró körülményt! Szaunázz egyet a Selyemréti Strandfürdőben vagy a Miskolctapolcai Strandon a napi stressz egyhítésére.

 

barlangfurdo_kezelesek_osztie_tibor_20.jpg

  4. Nehéz napod volt a munkában? Sportolj!

Az úszás, a futás vagy kocogás, a kerékpározás, a túrázás vagy éppen a kondizás is segít kiengedni a fáradt gőzt és regenerálni a szervezetünket. A mozgással nemcsak hozzájárulunk egészségünk megóvásához, hanem levezethetjük a felgyülemlett feszültséget is, s így másnap nyugodtan, kipihenten folytatjuk a munkánkat.

TIPP: Miskolcon több uszoda és sportközpont is várja a sportolni vágyókat. A kocogás szerelmesei számára kellemes parkok, a kerékpározni vágyók számára az egész várost átszelő kerékpárutak nyújtanak megfelelő lehetőségeket az aktív kikapcsolódásra. Ha pedig túrázni támad kedved, ne habozz, ragadj bakancsot és irány a felső bükki környezet!

 photo-1476611338391-6f395a0ebc7b.jpeg

  5. A friss levegő csodákra képes!

Amikor csak teheted, legyél kint friss levegőn, hidd el, meghálálja a szervezeted. Egy séta munka után hozzásegít, hogy az agyad oxigénellátása optimális legyen, s ennek révén a munkahelyi teljesítményed is jobb lehet.

TIPP: tavasztól késő őszig érdemes egy rövid kirándulásra kiugrani Lillafüredre vagy Miskolctapolcára munka után. Télen, amikor már hamar sötétedik, a Népkert vagy Miskolc egyéb parkjai és terei is kiváló lehetőséget kínálnak egy rövidebb-hosszabb sétára.

  6. Aludd ki magad!

A pihentető alvás ugyanis megalapozza a másnapunkat, éppen ezért érdemes az elektromos kütyüket kikapcsolni, hogy ne zavarjanak, vagy akár kivinni a hálószobából is. Egy jó matrac és párna sokat segíthet abban, hogy másnap kipihenten mehess be a munkahelyedre, éppen ezért ennek megválasztására érdemes odafigyelni. Ne feledd: minél kevesebbet alszol, másnap annál lassabb lehetsz a munkahelyeden!

TIPP: Ugyan Miskolc egy dinamikus, pörgős nagyváros, vannak olyan kertvárosi részei, ahol teljes csend és nyugalom, valamint kristálytiszta levegő vár, ha hazaérsz.

 

girl-1245773_1920.jpg

 

+1.: Élj boldogan, dolgozz korlátok nélkül! Ne azt keresd, mit miért nem fogsz tudni megoldani!

Ne stresszelj előre olyan dolgokon, amelyek bekövetkezése részben tőled függ. A problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket, nem pedig azért, hogy gátoljanak minket. Ne azért vedd számba az esetleges buktatókat, hogy megijesszenek, hanem hogy ne érjenek váratlanul, ha felmerülnek, mindig legyenek megoldási javaslataid, alternatív ötleteid. Ne feledd: a siker titka mindig az IGEN megtalálása – s Miskolc az Igenek városa.

 

photo-1516382022989-cd771ab91fb1.jpeg

Egy magyar városkártya, amely hamarabb lett zöld, mint a London Pass

Spórolj pénzt és időt, míg beérsz a munkahelyedre!

Túlzás nélkül állítható, hogy Miskolc turisztikai és városkártya családja ma Európa egyik legzöldebb és legokosabb kártyarendszere, melyet míg az ide érkező turisták széles körűen használnak, a miskolciak talán kevésbé. 3 tény, amit nem biztos, hogy tudsz a Miskolc Pass-ról, noha naponta használod, hogy eljuss a munkába, vagy meglátogasd a kedvenc szórakozóhelyed a városban.

eco-concept-light-bulb-grow-grass_1232-2774.jpg

 

4 évvel hamarabb vált zölddé, mint a Londonban vagy Párizsban használt hasonló típusú kártyák

 

A Miskolc Pass jelenlegi rendszere két ütemben került bevezetésre – elsőként a turisztikai kártya indult el, majd rá másfél évre a városkártya is átalakult. A kártya különlegessége, hogy nem kell hozzá külön leolvasó készülék, amelynek az előállítása nemcsak méregdrága, hanem jelentősen környezetromboló is a sok műanyag és chip miatt, sőt, nem kell az sem, hogy plasztik kártya formában legyen a zsebedben – elég, ha a telefonodon eltárolod a rajta lévő QR kódot, s ezzel minden kedvezményhez hozzájuthatsz. Érdekesség, hogy a világ egyik legismertebb turisztikai kártyája, a London Pass csak idén vezette be a QR kód alapú kártyát – Miskolcon azonban már 2015-től kezdve működik a Miskolc Pass.

A QARD™ alapú kártyacsalád előnye, hogy a kártya egyben a használó városi navigátora is, amely segíti a helyszíni tájékozódást, informálódást. A Miskolc Pass kártyacsalád egyik legfontosabb üzenete a környezet védelme a modern technológia használatával.

 

Az alábbi kártyatípusokat veheted igénybe:

kepernyofoto_2019-07-22_8_51_15.png

 

Hazánkban elsőként Miskolc használta a SMART QR kódos technológiát

 

 Ma már többek között Győr, Kaposvár, Szombathely, Sopron, Bükfürdő is a QARD™ alapú kártyacsaládot használja. Továbbá olyan országos szervezetek is, mint a Magyar Természetjáró Szövetség, vagy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is már ezt a technológiát alkalmazzák. Miskolc ebben is élen jár, közel két évvel korábban kezdte el használni ezt a minden elemében okos technológiát.

De mitől is zöldebb és okosabb a Smart QR kód, mint más technológia?

A magyar szakemberek által kifejlesztett Smart QR kód alapú Qard kártyarendszer előnye, hogy online is megvásárolható és aktiválható. Ebben az esetben PDF-ben kapja meg a vevő a kártyát, amelyet már kinyomtatni sem szükséges, hiszen a QR kódot telefonon felmutatva is érvényes. Így joggal állítható, hogy a miskolci turisztikai kártya jelenleg a világ legkörnyezettudatosabb, „legzöldebb” kártyája. A környezetbarát fejlesztés révén bárhol, bármikor megvásárolható, valamint azonnal aktiválható a kártya, de ennél is fontosabb cél, hogy egyre kevesebb műanyag kártya legyen majd forgalomban.

Próbáld ki!

A chipes, RFiD-s és hasonló kártyák legnagyobb problémája, hogy mérhetetlenül drága a működtetése, cserében helyhez kötött, csak helyben lehet megvásárolni és az online integráció a legtöbb esetben nem megvalósítható. Nem véletlen, hogy a MÁV már évekkel ezelőtt a QR kód alapú online jegyet választotta, s a légitársaságok is a vonalkódos és QR kódos értékesítés mellett tették le a voksukat. A Miskolc Pass olyan eszközrendszert használ, amely lehetőséget ad a felhasználónak az otthoni megvásárlásra és a későbbi online használatra egyaránt. A turisztikai kártya megvásárolható akár munkába menet a vonaton vagy az autóban ülve, vagy éppen a szállodaszobában az indulás előtt. A beépített navigátor segítségével pedig könnyen eljuthatunk a kedvezményt nyújtó helyekre.

kepernyofoto_2019-07-22_8_49_16_1.png

 

Több mint félszáz kedvezmény a miskolciaknak is

 

Ugyan a kártya számos kedvezményt kínál, a helyiek elsősorban a közlekedési bérlet kedvezményes vásárlás kapcsán használják. Ha okosan vesszük igénybe a kedvezményeket, havonta többezer forintot is megspórolhatunk, ezért érdemes végignézni, mely boltok fogadják el vásárláskor a Miskolc Pass kártyánkat.

Az elérhető kedvezményekről az alábbi linken böngészhetsz:

https://www.miskolcpass.com/hu/kedvezmenyt-nyujtok-4

pexels-photo-2679348.jpeg

Közlekedj okosan...

... Miskolcon...

A miskolci közösségi közlekedés Magyarország egyik legjobban szervezett közlekedési hálózata. Hogy ne késs el egy megbeszélésről, a munkahelyedről vagy éppen a következő randiról, a miskolci közlekedési vállalat, az MVK Zrt több lehetőséget is kínál az útvonaltervezéshez.

letoltes_1.jpg

Ami nekünk, miskolciaknak természetes, sok hazai városban még nem az. Miskolcon a villamos- és buszmegállókban digitális kijelzőkön tájékozódhatunk a következő járatok indulásáról, a járműveken pedig információs táblák segítségével hívják fel a figyelmünket arra, milyen megállók következnek, így akkor sem kell aggódnunk az utazásunkat illetően, ha kevésbé ismerjük a várost. A rendszerben kiemelendő, hogy valós idejű információkra épül-azaz nem a hivatalos menetrendet jelzi, hanem azt, hogy valóban mikorra várható a következő járat. A közösségi közlekedési élményt a valós idejű tájékoztató rendszer és mobil alkalmazás is egyaránt segíti.

 

letoltes_1_1.jpg

 

A valós idejű tájékoztató rendszer az MVK Zrt honlapjáról érhető el a www.mvkzrt.hu/valosidobenlinken. Az új utastájékoztatási rendszernek köszönhetően az utasok webes és okostelefonos felületen is könnyedén megtervezhetik utazásukat és tájékozódhatnak a járművek valós idejű érkezéséről. A tervezést egy offline is használható mobil alkalmazás segíti – melynek köszönhetően mi pl. 1 perc alatt felmérhettük, hogyan tudunk eljutni a Tiszai Pályaudvarról a csodálatos lillafüredi Szent István-barlanghoz – sőt, a rendszer azt is jelzi számunkra, hogy ugyanezt távolságot mennyi idő alatt tudjuk megtenni biciklivel, vagy éppen gyalogosan. A külföldi vendégek tájékozódását egyébként segíti az, hogy az applikáción nemcsak magyarul, hanem angolul, olaszul és németül is elérhetőek az információk. A gyengénlátók pedig különféle színsémákból tudják kiválasztani a számukra legideálisabb hátteret.