Miskolc a te helyed

Startra készek az idegenforgalom miskolci szereplői

2021. április 20. - InnoTime

„Munka után egy kávé?” – végre újra van értelme feltenni egymásnak ezt a kérdést. Tavaly november óta nem volt erre lehetőségünk, és most, hogy újra nyithatnak majd legalább a vendéglátóhelyek teraszai, van hol levezetni barátaink vagy kollégáink társaságában a munkanap feszültségeit, átbeszélni az eseményeit és nevetni, nevetni, nevetni.

Mert a hosszú bezártság, leállás és elszigeteltség után ez most bizony nagybetűs ESEMÉNY, komoly mérföldkő, nem csak a szektor szolgáltatói számára, de nekünk, mindannyiunknak is. Csöppnyi fény az alagút végén, amely akkor ragyogja majd be igazán a napjainkat, ha végre mi miskolciak is újra fogadhatunk vendégeket, megmutathatjuk értékeinket, és az elmúlt egy év fejlesztéseit, miközben magunk is élvezzük ezek előnyeit. Ugyanis a turisztikai kínálat újraéledése, a turizmus talpra állása azzal, hogy növeli a város turisztikai vonzerejét – és így gazdaságélénkítő hatással bír – még a munkahelyek megtartását, sőt teremtését is szolgálja.

turizmus_ellipsum.jpg

Az Ellipsum Élményfürdő nyitását például egyaránt izgatottan várja az új létesítmény leendő közönsége és az ott dolgozók: vendégként vágyjuk kiélvezni azt a luxust, amit a róla készült fotók ígérnek az interneten; a fenntartó és működtető pedig abban bízik, hogy a nagyszámú látogatók kiszolgálása újabb és újabb munkahelyeket generál. De ugyanilyen izgatottság van a legtöbb miskolci turisztikai szolgáltatóban, akik igyekeztek hasznosan kihasználni a kényszerű zárást. Felújítottak, karbantartottak, képzéseket szerveztek, minőségpolitikát fogalmaztak, programterveket szőttek és igyekeztek tartani dolgozóikban a lelket, hogy a motiváció startra kész legyen.

Ez pedig komoly kihívás egy olyan helyzetben, amiről a Központi Statisztikai Hivatal számai is sötét képet festenek. Ilyen például a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele, mely 91 százalékkal volt kevesebb 2021 januárjában, mint az előző évben. Ez pedig szinte a nullával egyenlő forgalmat jelent. A kényszerű leállás 2020 novemberétől sújtja az ágazatot. Az ekkor életbe lépett járványügyi szabályok kizárólag üzleti célú vendégek fogadását teszik lehetővé a szálláshelyeknek.

A Miskolci Egyetem tulajdonában lévő Uni-Hotel Diákotthon a szerencsésebbek közé tartozik. Az apartman jellegű szobáikban megszálló katonák, az egyetem rektora által méltányosságból engedélyezett hallgatók és a külföldi diákok miatt a 603 férőhelyük majd 50%-át értékesíteni tudták miután tavaly novemberben a diákságnak ki kellett költöznie a hatályos rendeletek szerint.

„Ez a lecsökkent kapacitás azt is jelentette, hogy át kellett szerveznünk a munkavállalóink feladatait, ami azzal is járt, hogy a diákotthon vezetésének új kalapleírásokat kellett megfogalmazni a dolgozók biztonságos, helyzethez alkalmazkodó, gördülékeny és hatékony munkavégzése érdekében.” – idézi fel az elmúlt hónapok teendőit Kálelné Kovács Rita, az Uni-Hotel Diákotthon vezetője. – „Ezek, a feladatok és elvárások részletezésével foglalkozó munkaköri leírások, a friss etikai kódex-szel összhangban, nagyban fókuszálnak az újonnan hangsúlyossá váló területekre, az egészségmegőrzésre és a környezettudatos, zöld irányt követő szolgáltatásokra. Utóbbi kapcsán jobban odafigyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre és a vízfogyasztásra, amit külön kommunikációval is erősítünk, valamint a kertrendezésre és a turistabarát környezetre. Leendő látogatóinknak pedig a nyitás után „Túra plusz kultúra” csomagokkal készülünk.”

turizmus_lillafured.JPG

A bezárás a lillafüredi Palotaszálló munkatársait is ismétlő jellegű szakmai tréningekre, gyakori ötletelésre és a folyamatok újratervezésére készteti. Innovatív intézkedéseik mindegyike a biztonságos, vírusmentes vendégfogadást szolgálják: „Számunkra vendégeink múltbeli visszajelzése és jövőbeli elégedettsége a legfontosabb, így a valós vélemények megfontolásával kezdődtek el a felújítási munkálataink. – tájékoztatta a Miskolci Foglalkoztatási Paktumot Darab Dóra, a Hunguest Hotel Palota**** front office managere.
A nyitásra megújul a Palotaszálló nyugati szárnya belsőépítészeti és gépészeti átalakításokkal, valamint apróbb kényelmi funkciók fejlesztésével is készülnek vendégeiknek. „Fokozott higiéniai és biztonsági szabályozásokkal, rugalmas lemondási és módosítási feltételekkel, valamint konktaktmentes intézkedésekkel készülünk a nyitásra. Részletes Covid-kézikönyvet készítettünk már a járványhullám első szakaszában mind a kollégák, mind az ideérkezők maximális biztonsága érdekében. Vendégeink már az érkezést megelőzően online check-in szolgáltatásunkkal előre bejelentkezhetnek, és itt tartózkodásuk alatt egy QR-kód segítségével minden információt elérhetnek a digitális vendégtájékoztatóból, még éttermeink digitális ét- és itallapját is.” Kikapcsolódásképpen a leendő vendégeik virtuális, érintésmentes, QR-kódos túrákon fedezhetik majd fel a Palotaszálló 90 éves történelmét, és a szálláshely lehetőséget biztosít számukra arra is, hogy házon kívül megismerkedhessenek a Bükk túraútvonalaival, az itt zajló szabadtéri programokkal és a helyi élményekkel egyaránt. A szálló személyzetének nagy része pedig fontosnak tartja az átoltottságot is.

Darab Dóra hozzátette: „A remélhető nyári nagy érdeklődéssel összhangban már most elkezdődött a munkaerő toborzás szállodánkban, illetve kisebb szervezeti átrendeződések is zajlanak – kiemelt tekintettel a vendégkommunikációra –, hogy minden területen maximálisan elhivatott és felkészült kolléga fogadhassa a részünkről nagyon hiányolt vendégeinket.”

turizmus_aranykorona-3.jpg

Szendrei Mihály, az Aranykorona Történelmi Étterem és Látványpince tulajdonosa, valamint a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke a mérhető minőségpolitika híve. Véleménye szerint a hosszú zárvatartást követően az egyik legfőbb HR-feladat a csapatszellem fenntartása lesz, és a munkájukat eredménnyel végző, motivált, tudatos, lelkes, magabiztos, hatékony és lojális munkatársak megnyerése fontos vezetői kihívás: Vezetőként fontosnak tartom, hogy minden munkatársnak elkészítsük a belső oktató anyagát, ami alapján minden jól dokumentálható, és amiből a kollégák megtudhatják a saját munkájuk eredményét, és annak elérési  módszerét is. Vannak közös irányelvek, szabályok, amelyek a munkamorál fenntartásához szükségesek. A belső képzések és meetingek előkészítik és elfogadtatják a munkatársak munkájának, teljesítményének mérését. Ez statisztikákat eredményez, amelyek a teljesítmény heti változását mutatják, valamint általuk kideríthetőek a problémák és annak okai. Ez a gyors reakció növeli a hatékonyságot, magabiztossá teszi a munkatársakat. A statisztikákkal tudjuk motiválni a csapatot, mivel a jó statisztikák az elismerés kifejezésének és az igazságos teljesítménybérezés alapjai, hiszen objektív tényeken alapulnak.– Szendrei Mihály hozzátette, hogy az ő nyitásra való készülésüket is meghatározta a vírushelyzet – „A vendégeknek a biztonság legmagasabb fokozatával, a "Recepció nélküli" foglalás/bejelentkezés lehetőségével, és post-Covid egészségturisztikai szolgáltatásokkal készülünk a már ismert középkori hangulatú éttermünk élményeivel ötvözve.”

A szállásszolgáltatást is érintő ágazati bértámogatást a kormányzat március végén meghosszabbította, ezért az alkalmazottak áprilisi bére után sem kell a munkáltatóknak járulékot fizetniük. Ehhez azonban vállalniuk kell az alkalmazottaik továbbfoglalkoztatását május 31-ig. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három hónap alatt – tavaly novembertől idén február végéig – 4781 foglalkoztatottra 681 vállalkozás vette igénybe ezt a támogatást, amelyek között egyaránt van szálláshely-szolgáltató, vendéglátó, szabadidős szolgáltató és a személyszállító is.

A Miskolci Foglalkoztatási Paktum egyaránt segítséget nyújt a munkaerő problémával küzdő turisztikai vállalkozásoknak és az elhelyezkedni vágyó álláskeresőknek. Keressenek minket bizalommal a paktumiroda@miskolcholding.hu email címen!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr9916506954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása