Miskolc a te helyed

Társadalmi felelősségvállalásunk - megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása

2020. augusztus 27. - eszter.bauer

A MiProdukt Kft. immár huszonöt éve segíti működésével a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását és munkaerőpiacra integrálásukat. „Jelenleg száznégy fő megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztunk, a teljes foglalkoztatotti létszám pedig száznegyvenegy fő” - tudtuk meg Boros Attilától, a cég ügyvezető igazgatójától.

mirprod.jpg

Négy tevékenységi területe van a cégnek: nyomda, varroda, takarító szolgáltatás és összeszerelő tevékenység. „A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása tekintetében kiemelt jelentősége van az elérésüknek, munka világába integrálásuknak, amelyben fontos szerepet játszanak a megfelelően kialakított munkakörülmények.” – elemezte a legnagyobb kihívásokat Boros Attila. A MiProdukt Kft. egyik fő célja, hogy megrendelésállományát folyamatosan bővítse, amelynek köszönhetően még több megváltozott munkaképességű személynek tudnak munkalehetőséget biztosítani. Ehhez azonban szükséges az is, hogy az állami támogatás keretében a keretlétszám növelésére legyen lehetőség. „Nagyon hatékony az együttműködésünk mind a Kormányhivatallal, mind a Paktum Irodával, akik kiemelt szerepet töltenek be abban, hogy minél több megváltozott munkaképességű személyt tudjunk felvenni.” – a MiProdukt Kft. ügyvezetője ismertetve a kapcsolatokat hozzátette – „fő célunk megváltozott munkaképességű munkavállalók létszámának további bővítése.”

miproduktkep.jpg

Hazánkban a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatottsága az utóbbi évek pozitív intézkedései ellenére is csak körülbelül 30-40 százalék közötti értékre tehető, pedig az ügyvezető szerint: „jelentős munkaerőpiaci potenciált rejtenek magukban”.

Fontos szempont, kiemelten kezelendő a társadalmi érzékenyítés kérdése, amivel kapcsolatban pozitív kezdeményezésnek számít a Fogyatékosságbarát Munkahely cím és a Segítő vásárlás Védjegy.

segito.png

 

Egyre több cég részéről figyelhető meg pozitív elmozdulás a CSR (Vállalati-Társadalmi Felelősségvállalás) tevékenység, ezen belül a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása tekintetében, amely a foglalkoztatáson túl abban is megnyilvánul, hogy munkákat szerveznek ki védett foglalkoztatókhoz. 

mipro2.jpg

A jelenleg hatályos szabályozás – a korábbiakban már említett állami támogatáson túl – több módon is támogatja a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását, egyrészt bizonyos létszám felett rehabilitációs hozzájárulást kell fizetni, amennyiben a megváltozott munkaképességű munkavállalók száma nem éri el a teljes létszám 5 százalékát – ráadásul ezen fizetési kötelezettség jelentősen megemelkedett az elmúlt években, ezzel is erősítve a foglalkoztatást. Másrészt most már szociális hozzájárulási adó mentesség jár a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak döntő többsége után, továbbá a közbeszerzési törvényben is engedmények kerültek kialakításra, abban az esetben, hogy ha megváltozott munkaképességű személyek által előállított termékek, szolgáltatások beszerzése történik védett foglalkoztatóktól. Boros Attila ezen kezdeményezéseket mind pozitívnak tartja, viszont azt tapasztalja, hogy például a közbeszerzési törvény nyújtotta kedvezményt sok helyen nem ismerik.

mip.jpg

„Kiemelt cél, hogy a nyílt piacra kihelyezzünk – tranzitáljunk – megváltozott munkaképességű munkavállalókat, azonban többször előfordul, hogy az érintett személy visszakerül a védett rendszerbe, mert megterhelő neki az új munka, ilyenkor segítünk nekik abban, hogy továbbra is a munka világában tudjanak maradni”. Boros Attila kiemelte, hogy folyamatos fejlődési lehetőséget kínálnak a foglalkoztatottaknak, legutóbb informatikai képzésen vehettek részt a dolgozók, amit sikeresen el is végeztek. „A pozitív visszajelzés nagyon fontos, hogy elhiggyék a becsülettel és legjobb tudásuk szerint elvégzett munka ugyanolyan hasznos és teljes értékű, mint bárki másé.”

 

ligo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr6316179008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása