Miskolc a te helyed

Munkát keresel vagy váltani szeretnél? 5+1 tipp, hogyan készülj fel egy állásbörzére!

2019. október 01. - eszter.bauer

Az ősz sok tekintetben remek lehetőséget jelent azoknak, akik jelenleg is állást keresnek, országszerte ugyanis ilyentájt sok foglalkoztatással kapcsolatos program indul, érdemes utánanézni az interneten, hogy milyen rendezvények, állásbörzék várhatóak a közeljövőben. Október 2-3. között például megrendezésre kerül az ország egyik legnagyobb munkaerőpiaci börzéje, a HVG Állásbörze, ahol találkozhatsz többek között a Miskolc Holding Zrt.-vel, a Smart Jobs Kft.-vel, az EastJob Személyzeti Tanácsadó Bt.-vel, a Nestlé Hungária Kft.-vel és a Miskolci Egyetem felsőoktatási intézményével is. Ennek kapcsán összeszedtünk nektek néhány hasznos tanácsot, mire érdemes odafigyelni, ha állásbörzére készültök: mit viseljetek, mit vigyetek magatokkal, hogy ti is a sikeres pályázók közé kerüljetek.

kep1_1.png

1. Mindig fogalmazd meg magadban, mi a célod és milyen állást szeretnél!

 
Az első és egyben a legfontosabb, hogy tisztában légy a saját képességeiddel, viszont nem célszerű bekategorizálni magadat a végzettséged alapján, sok más személyiségfüggő tényező is szerepet játszhat egy munkahely kiválasztásánál, ezeket nevezzük soft skilleknek!

 A soft skillek fejleszthetők, ide tartoznak a szociális és kommunikációs képességek. Ezek határozzák meg, hogy be tudsz-e illeszkedni az új közösségbe a munkahelyen. Az egyik legfontosabb, hogy milyen a kommunikációs és kapcsolatteremtő képességed, de sokat számít, hogyan tudod megoldani a felmerülő problémákat, képes vagy-e az önállóság mellett csapatmunka keretében együttműködni társaiddal. A konfliktuskezelési képesség nemcsak a beilleszkedés, hanem a munkahely megtartása szempontjából is kulcskérdés. Fontos a tárgyalókészség, a rugalmasság, a kreatív gondolkodás is.
Ha megnézünk egy álláshirdetést, ezeket a képességeket fogjuk elsőként megtalálni az elvárások között!

Fontos a nagyfokú önismeret, hogy meg tudd fogalmazni magadban, mik azok a pozíciók, amik keretein belül, ki tudod hozni magadból a maximumot és még jól is érzed magad! Tudatában kell lenned azzal, mik az erősségeid és mik a gyengeségeid, hiszen ezek egyaránt felfedezhetők mindenkinél!
A munkával töltött éveid alatt ezek a fontos információk magadról szép lassan tisztázódnak és később formálódhatnak is.

kep1_2.png

 2. Nézd át az állásbörzén szereplő cégek listáját!

Ma már nagyon egyszerűen tájékozódhatunk arról, hogy egy cég milyen profillal és kompetenciákkal rendelkezik, sőt, még a nyitott pozícióikat is nyomon tudjuk követni az interneten. Így naprakész lehetsz a cégek filozófiáját illetően

3. Készíts listát azokról a cégekről és pozíciókról, melyek felkeltették az érdeklődésed!

Ehhez természetesen az kell, hogy a lehető legtöbb csatornán nézz utána a cégnek: céges honlap, a cég Facebook és Instagram oldala, hírportálok, LinkedIn, fórumok, blogok vagy akár az ismerőseid is a segítségedre lehetnek.

A meghirdetett pozíciók esetében mérlegelni kell, hogy a leendő munkáltató mit vár el a munkakör betöltéséhez, és annak mennyiben tudsz megfelelni.
E mellett azonban érdemes megnézni azt is, mit kínál a vállalat az új munkavállalónak. Hasznos, ha összeírod a kérdéseidet, amiket a cégek megválaszolhatnak, így minden kétséged elszáll majd!

kep1_3.png

4. Vidd magaddal az önéletrajzod!

Célszerű fejből tudnod az önéletrajzod tartalmát, így nem kerülhetsz kellemetlen szituációba, ha kérdéssel fordulnak hozzád ezzel kapcsolatban!
Érdemes nyomtatott és elektronikus formában is magadnál tartanod, illetve fontos, hogy a pozíciótól függően legyen magyar és idegennyelvű CV is nálad!

 5. Fontos a megfelelő öltözék!

A legfontosabb szempont az ápoltság. Ügyelj rá, hogy mindig rendezett külsővel jelenj meg az állásbörzéken is, alkalomhoz illően, elegánsabb ruhában érdemes érkezni, hiszen lehetséges, hogy a leendő főnököddel vagy munkatársaiddal találkozol!

kep1_4.png

+1 Az állásbörzét követő időszak

Mindig ügyelj arra, hogy észben tartsd azokat a cégeket, akikhez regisztráltál, így elkerülheted a kellemetlenségeket, ezért az erről készült listád mindig legyen kéznél!

Az állásbörzét követően bármikor kereshetnek téged a megadott telefonszámon vagy e-mail címen, ezért fontos, hogy valós adatokat adj meg. Légy elérhető!

kep2_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr1915185166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása