Miskolc a te helyed

Egyre sikeresebb a miskolci Foglalkoztatási Paktum

Együttműködnek a Lufthansa Technikkel is

2019. július 13. - InnoTime

A miskolci Foglalkoztatási Paktum program társadalmi-gazdasági jelentősége mostanában kezd megmutatkozni a városban. Két év munkája után nemrég nagy visszhangot kapott a Lufthansa Technik vállalattal közösen rendezett toborzó napjuk. Talán azért is, mert a német cégóriás 43 milliárd forintos beruházással négyszáz, magasan képzett munkavállalót kíván hosszú távon foglalkoztatni Miskolcon. A Paktum iroda ehhez, és a többi, valós munkaerőpiaci igényhez kínál együttműködést.

img_8035.jpgMiskolc egyre vonzóbb a fiatalok számára

A Paktum munkatársai szoros együttműködést alakítottak ki a 20 paktum szervezeti vállalattal, valamint 49 miskolci székhelyű céggel, 10 állami, önkormányzati intézménnyel és 11 civil szervezet vezetőjével, akikkel folyamatos a kapcsolattartás a humánerőforrás feltérképezésében. Az együttműködés során tájékoztatást nyújtanak az álláskeresők után igényelhető támogatási lehetőségekről, lehetőséget biztosítanak saját rendezésű toborzó napokon való megjelenésre, humánerőforrás felkutatásában aktív közreműködést vállalnak. A programban egy munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtó iroda is működik, melynek feladata az álláskereső személyek felkutatása, munka világába történő visszavezetése, a partner cégek felé közvetítéssel. Ehhez különböző szolgáltatásokat nyújtanak, mint tanácsadás, ügyintézés, egyéni fejlesztés vagy az állásinterjúra való felkészítés.

A program indulása óta az ügyfélszolgálatra 1140 fő érkezett információért, kért segítséget az elhelyezkedésében, vagy vett rész valamilyen munkaerő-piaci szolgáltatásban. A Paktum program célja a miskolci lakosok életszínvonalának emelésben történő aktív részvétel az által, hogy közvetítő szerepet vállalnak a cégek és a munkavállalók között. Ebben a folyamatban van szerepe a nem régiben indult országos marketing kampánynak, mellyel nem csak új cégek Miskolcra történő települése a célja, hanem a munkavállalók ide vagy az innen elköltözött munkavállalók visszacsábítása.

img_7467_masolat-2.jpg

Dinamikus, zöld és smart - ma ez Miskolc

A célok megvalósítását támogatja a paktumos állásbörze vagy az olyan toborzó nap, mint amit legutóbb a Lufthansa Technikkel tartottak az Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnázium és Szakközépiskola 282 tanulójának. Ezen a tájékoztató napon 15 fős csoportokban volt lehetőségük a diákoknak a cég vezetőségével beszélgetni, kérdéseiket feltenni. 

Ilyen és ehhez hasonló rendezvényeknek a paktum tanácsadói igyekeznek megtalálni a fizikai és szellemi munkaerőt a miskolci vagy Miskolcon letelepült cégek, vállalatok számára. Az eddig megrendezésre került, saját szervezésű 3 toborzó napon összesen 20 cég, 2 civil szervezet, a Kormányhivatal és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Paktum irodája vett részt. A toborzó napokon összesen 253 érdeklődő, álláskereső fordult meg. Az álláskeresők a fizikai, betanított munkaköröktől a diplomás álláslehetőségekig választhattak a munkakörök közül, a kínálat széles spektrumon mozog, mivel nem csak egy-két szektor jelenik meg az állásbörzéken, hanem szektorsemlegesen, a felmerülő piaci igények kiszolgálása a cél, hogy minél több cég képviseltesse magát, ezzel biztosítva, hogy a álláskeresők minél szélesebb körből választhassanak a cégek álláskínálataiból.

img_7767.jpg

A lakatok a Szinva teraszon azt is jelzik, hogy Miskolcba könnyű beleszeretni

Idén áprilisban a Lufthansa Technik részére az egyik miskolci szakképző iskolában rendeztek toborzó napot, amelynek már a folytatása is körvonalazódik: ez év őszén a vállalattal közös állásbörzét is szerveznek. A világ vezető repülőgép-szolgáltatója 43 milliárd forintos beruházással húszezer négyzetméteres csarnokot épít a borsodi megyeszékhelyen, amelyben négyszáz, magasan képzett munkavállalót terveznek foglalkoztatni hosszú távon. Ez a rendszerváltozás óta a legnagyobb egyösszegű beruházás Miskolcon, így minden segítséget megad a város a német székhelyű világcégnek, legyen szó például a munkaerő toborzásáról. De a Lufthansa mellett minden miskolci székhelyű cégnek partnerei, akik ilyen cégspecifikus állásbörze szervezésére kérik fel a Paktum irodát. Ezt a segítséget – mint egyedi szolgáltatást a befektetés-ösztönzési tevékenysége során a város felkínálja valamennyi Miskolcra betelepült, illetve betelepülni szándékozó vállalatnak. 

A saját szervezésű állásbörzék mellett a városban megrendezésre kerülő kisebb és nagyobb toborzási rendezvényeken, tájékoztató napokon is jelen van a Paktum iroda. Eddig 84 alkalommal vettek részt tájékoztató rendezvényeken, állásbörzéken és a város középiskoláiban tartott információs napokon, ezeken 2698 főnek nyújtottak tájékoztatást, segítséget- elsősorban a Miskolcon bejelentett lakcímmel rendelkezők részére. De a megye más településén élőknek is szívesen rendelkezésére állnak, a megfelelő szervezethez történő tovább irányítással segítik őket. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatallal történő szoros együttműködésnek köszönhetően eddig összesen 603 fő került programba vonásra, melyből 387 fő után igényelt a foglalkoztató cég bértámogatást,  mellyel az álláskeresők elhelyezkedési esélyeit tudták növelni. 

Miskolc gazdasága az elmúlt években megerősödött. A szerteágazó területen tevékenykedő gazdasági szervezetek száma nőtt, a tradicionális iparágak mellett egyre több innovatív vállalkozás letelepedéséhez és fejlődéséhez biztosít kedvező feltételeket Miskolc. Ennek a fejlődésnek szerves része a miskolci Foglalkoztatási Paktum a piaci szereplők közötti információ áramoltatás elősegítésével, az állami támogatások igénylési lehetőségének népszerűsítésével, és a jövőbeni és jelenlegi álláskeresők felkutatásával. A betelepülési szándékukat még csak előkészítő cégek részéről is érkezik igény a Paktum komplex szolgáltatásai iránt. A nagyvállalatok Miskolcra településével pedig új lehetőségek nyílnak a miskolci fiatalok előtt, ami új fejezetet nyit a városi szakképzés területén éppúgy, mint a pályájuk elején tartó fiatalok életében.

 

 

Projekt megnevezése: Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja - TOP-6.8.2-15-MI1-2016-0001

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr2214945088
süti beállítások módosítása