Miskolc a te helyed

Az EU támogatásával szociális mintaprojekt indult Miskolcon

2022. július 18. - InnoTime

A harminc hónap során több száz miskolci lakost fognak segíteni a különböző szolgáltatásokhoz, képzésekhez, foglalkoztatásokhoz való hozzáférésben, a társadalmi mobilitás elindításában. Az új kísérleti szociális modell más városokban is adaptálható lesz, amelynek részeként új szakmapolitikai szabályozásokat is kidolgoznak.

Miskolc MJV Önkormányzata az Európai Unió finanszírozásával „Városi kezdeményezés az innovatív és integrált szociális szolgáltatásokért, foglalkoztatás-fejlesztésért” néven indította el tavasszal a „4IM” projektet.

A projekt alapcélja a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek támogatását célzó integrált beavatkozások létrehozása és tesztelése. Új, kísérleti szociális modellt vezetnek be, az intézményi struktúra kidolgozásával pedig hatékonnyá teszik az együttműködést a különböző állami, magán- és civil érdekelt felek között. További cél, hogy felülvizsgálják a szakmapolitikai szabályozásokat, a különböző önkormányzati támogatások hatékonyságát.

A projektet két területen, a miskolci Tetemvár és Bábonyibérc városrészekben valósítják meg legalább 300 fő részvételével. A kísérleti modell bevezetéséhez mindkét projektterületen helyi hozzáférési pontokat alakítanak ki. A kezdeményezés elvárt hatása, hogy az ezen városrészben élő Miskolciak jobb hozzáférést kapjanak a különböző szolgáltatásokhoz, a leszakadás csökkenjen, érvényesülhessen a társadalmi mobilitás. A projekt azt szeretné elérni, hogy az abban résztvevők több mint 80 százaléka legyen foglalkoztatott, képezhető, illetve vegyen részt képzésben vagy más aktivizáló tevékenységben.

A 30 hónap időtartamú projekt eredményeképpen Miskolcnak hatékonyabb és integráltabb, tudatosan kidolgozott és kísérleti bevezetéssel tesztelt városi szintű szociális-foglalkoztatás szolgáltatási modellje lesz. A modell adaptálható, igazítható lesz más városrészek vonatkozásában is nemcsak Miskolcon, hanem más, hasonló kihívásokkal küzdő önkormányzatok számára.

A projekt kulcsszereplője Miskolc MJV Önkormányzata által létrehozott Társadalmi Innovációs Forrásközpont. E szervezet végzi az operatív munkát, a legszegényebb háztartások támogatását szolgáló integrált kísérleti rendszer irányítását. A Forrásközpont aktívan alakítja a közösségi pontok munkáját, illetve koordinálja a közösségi coachokat, akik a helyi közösség körében segítik elő önszerveződő akciócsoportok kialakítását. A modell alulról építkezve segít azonosítani az egyes háztartások helyzetét, majd a célzott támogatási csomagok biztosításával is azt célozza, hogy a változás a közösségen belülről induljon el. A projekt után, a kísérleti modell tapasztalatainak birtokában, a Forrásközpont hosszútávon végezheti majd a feladatát, a hozzáférési pontok pedig további leszakadó városrészekkel bővülhetnek.

Az új szolgáltatási modell kidolgozásához az elemzéseket a Miskolci Egyetem, az Önkormányzat és az Abaújrakezdés Egyesület és a Hárfa Alapítvány végzi és a Társadalmi Innovációs Állandó Munkacsoport koordinálja.

Miskolc megosztja tapasztalatait a partnerváros Kassával, valamint bekapcsolódik a hasonló projekteket megvalósító és más európai városi együttműködési hálózatok munkájába, amelyekben olyan országok vesznek részt, mint Németország, Olaszország, Franciaország, Szlovákia.

A 2024-ben záruló projekt konzorciumi partneri: Kassa, a HÁRFA Alapítvány, az Abaújrakezdés Egyesület, a Miskolci Egyetem és az AEIDL (Brüsszel), valamint társult tagjai a dr. Ámbédkar Iskola és a Dialóg Egyesület.

business-success-teamwork-concept-with-wooden-figures-people-side-view.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr4917884301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása