Miskolc a te helyed

Új programok, minőség- és szolgáltatásfejlesztés – így segítik a miskolci turizmus újraindulását a város attrakciói

Villáminterjúk attrakcióvezetőkkel I.

2020. július 16. - InnoTime

Miskolcon a turizmus az egyik legnagyobb foglalkoztató szektor, sok százan dolgoznak a szállásokon, éttermekben, attrakcióknál, illetve nagyon sokaknak jelent a munkahelyük mellett másodlagos bevételi forrást az idegenforgalom. Éppen ezért érintette nagyon érzékenyen a területet a koronavírus, s ezért kiemelten fontos feladat a korábbi évek vendégforgalmának a mielőbbi elérése, illetve annak növelése is a pandémiás időszakot követően. Villáminterjúinkban miskolci attrakciók vezetőit kérdeztük meg, hogyan vészelték át a járvány időszakát és mit tesznek az újrakezdés érdekében.

ke_p1.jpg

Miskolci fürdők – „2021 végéig 250.000 új vendég bevonzása a cél”

 

A járvány idején is sikerült megtartani a munkavállalóinkat, miközben a miskolctapolcai strandfejlesztés 2. üteméhez kapcsolódóan a következő hónapokban újabb közel 80 munkahelyet teremtünk

– nyilatkozta Koreny György, a Miskolci Fürdők Kft ügyvezetője, hozzátéve:  „a fürdőfejlesztés nemcsak közvetlenül teremt új munkahelyeket, hiszen a tervezett 250.000 fős látogatószám bővülés kiszolgálásához új szállásokra, éttermekre és programokra is szükség lesz, amely további foglalkoztatás bővülést fog jelenteni.”

 A március 13-a és május eleje közötti időszak igencsak nehezen érintette a jelenleg három miskolci fürdőt üzemeltető céget, hiszen egyik napról a másikra kellett mindent bezárniuk. Ebben a nehéz időszakban a cégnél dolgozó munkatársak elsősorban karbantartási, felújítási feladatokat láttak el, májustól kezdve pedig több lépcsőben nyitották újra a fürdőket, legutoljára a Barlangfürdőt június 27-én.

 „A Barlangfürdő látogatóinak közel a 70%-a külföldi, ezek a vendégek jelenleg még hiányoznak” – tette hozzá az ügyvezető.

 Koreny György kiemelte:

számos miskolci szálláshely újraindulását segíti a Miskolci Fürdők Kft azáltal, hogy a szállások kedvezményes áron tudják beépíteni a fürdőbelépőket a csomagajánlataikba. Ugyanakkor az elmúlt időszak rávilágított arra, hogy azon szállások, akik csak a Barlangfürdővel állnak ilyen szerződéses kapcsolatban, nehezebben veszik az újraindulást, jóval kisebb a vendégforgalmuk, mint azoknak, akik egyéb miskolci programokat is kínálnak. A turizmus újraindulásához éppen ezért az együttműködések újragondolása nagyon fontos feladat.”

ke_p2.jpg

 

Diósgyőri vár – „a járvány idején jelentős szolgáltatás- és minőségfejlesztésre került sor”

 

 

Egyedi marketing akciókkal tartotta fenn a Diósgyőri vár iránti érdeklődést a várat üzemeltető Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft a pandémia idején, amely révén sikerült elérni, hogy a vár folyamatosan az országos érdeklődés központjában maradhatott. Fényfestéssel, és a vár népének videóblogjával is üzentek az otthonmaradás időszakában, de a kulisszák mögé is betekintést engedtek a vár dolgozói. A munkatársak a minőségfejlesztés érdekében mindemellett online továbbképzéseken is részt vettek a home office ideje alatt.

„Fontosnak tartjuk, hogy a nyári időszakban is segítsük a munkatársainkat, éppen ezért – híven a Családbarát munkahely címhez – az alkalmazottaink gyermekeinek szervezett ingyenes nyári táborokat kínálunk.” - minderről Novák Irén, a várat is működtető Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft ügyvezetője nyilatkozott.

Sajnos a napi látogatószámban a júniusi nyitást követően mintegy 60%-os visszaesés volt tapasztalható a tavalyi forgalomhoz képest, azonban bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt hétvégén már megközelítette a forgalmunk a tavalyi év hasonló időszakának adatait. A közkedvelt nagyrendezvényeink, mint a Középkori Forgatag, vagy a Lovagi Tornák Tere programjai nagyrészt elmaradnak, de próbáltunk alkalmazkodni az új helyzethez: amíg nem nyithattuk meg a vár belső tereit, a vár népe kidolgozott egy újszerű szabadtéri tematikus sétát, aminek nagyon örültek a vendégek, így a teljes újranyitás után is megtartjuk kínálatunkban. A nyári időszakban pedig – kihasználva a királynék várának páratlan adottságait – naplemente néző programokat is hirdetünk meghosszabbított nyitvatartással, és a vár szomszédságában megrendezett Gasztroplacc Extrával, amelyen a régió élvonalbeli éttermeinek street food alkotásai és kiváló borászai várják az ízek szerelmeseit péntek esténként.

Novák Irén kiemelte:

a koronavírus járvány rávilágított arra, hogy az önkormányzati rendezvényszervezési és kulturális feladatok ellátása mellett törekednünk kell a nagyobb piaci jelenlétre, éppen ezért a járvány miatti zárva tartás ideje alatt olyan MICE ajánlatokat is kidolgoztunk, amelyek a miskolci és Miskolc környéki nagyvállalatok számára biztosítanak új lehetőségeket. A célunk, hogy az MKK ne csak helyszínként, hanem szervezőként is részt vehessen a miskolci cégek életében.”

ke_p13.jpg

 

 Lillafüredi Palotaszálló – „6-8 éjszakás tartózkodás az idei nyár jellemzője

 

ke_p4.jpg 

Bizakodó a nyári foglaltsággal kapcsolatban a lillafüredi Palotaszálló igazgatója, Borda Krisztina. Az idén 90 éves impozáns hotel vezetője kiemelte:

az idei nyár olyan szempontból más, mint a korábbiak, hogy 6-8 éjszakás hosszú tartózkodás jellemzi a nyári foglalásainkat. Az ide érkező vendégek nemcsak a szálloda saját szolgáltatásaira kíváncsiak, hanem keresik a színes programlehetőségeket, egy-egy élmény kedvéért hajlandóak nagyobb távolságokra lévő attrakciókat is felkeresni és gazdagítani a nyaralás élményét. Népszerűek a túra programok, a szabad levegőn végezhető szabadidős tevékenységek.” 

A több mint száz szobás Palotaszálló már az 1930-ban történt nyitástól kezdve az innovatív turisztikai programjai és rendezvényei miatt volt mindig a szakmai érdeklődés középpontjában. A 90 éves évforduló alkalmából idén nyárra is több programot terveznek, valamint a napokban jelenik meg egy gyönyörű könyv a 90 éves jubileum alkalmából az Észak-Keleti Átjáró Egyesület és Lillafüredi Palotaszálló együttműködésének köszönhetően. 

Az ősz-tél tervezése  most a legnagyobb kihívás: a MICE turizmus újraindítása mellett új, egyedi turisztikai termékek elindítása a cél. 

A turizmus újraindulásához soha nem volt ekkora szükség az attrakciók összefogására és a szállásadók folyamatos tájékoztatására, mint most” – tette hozzá az igazgató. „Közös erővel meg kell teremteni azokat a kényelmi – infrastrukturális fejlesztéseket, melyek segítik a vendégélmény fokozását és lehetővé teszik a vendégek számára térségünk aktív felfedezését.”

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr216009234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása