Miskolc a te helyed

Biztonságban a Joyson Safety Systems-el

2020. július 10. - eszter.bauer

Miskolcot és vonzáskörzetét számtalan külföldi cég választotta és választja telephelyéül. A legtöbb nagyvállalat működése minden bizonnyal talány mindannyiunk számára, pedig az érdekesebbnél-érdekesebb szakmák, tevékenységek tárházát sorakoztatják fel. Íme egy újabb nagyszerű vállalat, amely lehetőséget biztosított számunkra, hogy betekintést nyerjünk a cég falai között történő munkába.

 A Joyson Safety Systems a közlekedésbiztonsági rendszerek egyik globális beszállítója – beleértve a légzsákokat, biztonsági öveket, kormánykerekeket, elektronikai rendszereket és gyermek biztonsági rendszereket. A cég közel 6,4 milliárd euró éves árbevétel generálásával több, mint 90 helyszínen van jelen, 25 országban, és világszerte több, mint 50 000 munkavállalót foglalkoztat. A miskolci Joyson Safety Systems Hungary Kft. a vállalat legnagyobb európai üzeme, amely jelenleg több, mint 2000 fő számára nyújt álláslehetőséget.

 A miskolci gyár attól különleges, hogy a termék egész gyártási ciklusát végig kíséri, a tervezési fázistól kezdve a termék összeállításán át a tesztelésig. A legkevésbé szokványos munkaköreik a tesztelési területhez kapcsolódnak.

A tesztüzemben alapvetően 2 céllal végeznek teszteket, amiket az üzemben dolgozó tesztmérnökök és technikusok követnek nyomon. Az úgynevezett LAT teszteket a szériagyártásból kivett mintákon végzik, a termékspecifikációknak megfelelően ellenőrzik a működésüket a tesztelés folyamán. Vannak olyan tesztek, amiket a még prototípus termékeken, azaz nem szériagyártásban lévő modulokon végeznek el. A teszt technikusok ezeket a még fejlesztési fázisban lévő modulokat tesztelik a tesztmérnökök támogatásával úgy, hogy a fejlesztő mérnökök igényeinek megfelelően készítik elő a tesztkörnyezetet és a kapott leírásnak megfelelően “ellövik” a légzsák modult, majd a modul szétbontása során fényképes dokumentációt készítenek a termékben található alkatrészekről és azok esetleges eldeformálódásáról és sérüléseiről.

A tesztüzemben dolgozó kollégák felé elvárás az elfogulatlan technikusi munkavégzés mind a szerelésnél, mind pedig a számítógépes adatkezelési feladatoknál. Az angol vagy német nyelv tudása előnyt jelent. A jó tanulási képesség, az önálló munkavégzés és a megoldás-orientált hozzáállás mellett fontos, hogy a munkatárs jó kézügyességgel is rendelkezzen és legyen tapasztalata a kézi szerszámok, valamint az elektromos csavarozógépek használatában. A stressztűrő képesség mellett fontos a jó kommunikációs képesség a társosztályokkal való megfelelő együttműködés érdekében. Mivel a tesztelési folyamat kulcsfontosságú szerepet játszik a vevőnek szállított minőségi termékek tekintetében, a vállalat által támasztott szabályoknak, előírásoknak való megfelelés alapvető elvárásuk.

Bár a fenti leírás alapján egy laikus úgy érezheti, hogy egyformán telnek a tesztüzemben dolgozók napjai, de ez kicsit sem igaz! A teszt technikusok folyamatosan több műszakos munkarendben dolgoznak. A saját tesztjeik elvégzésén kívül a következő műszak számára is elő kell készíteniük a hőntartós termékeket a modulok tesztelési specifikációinak megfelelő hőmérsékletű kamrába. Az előkészítés nagyon fontos feladat, ugyanis a teszt előírások általában legalább 4 óra úgynevezett hőntartás időt írnak elő a teszt elvégzése előtt, hogy a minta minden alkatrésze meleg modul esetén +80°C vagy +85°C lehessen vagy hideg teszt esetén -30°C vagy -35°C legyen az előírásnak megfelelően. Ehhez mindenképpen szükséges egy jól összeállított napi terv, ami alapján optimalizálható a munkaerő, valamint az eszközök és a gépek kihasználtsága is.

A nap reggel 6-kor indul a délelőttös műszakban, amikor a tesztszobában dolgozók elfoglalják a helyüket a műszakjelentés és a modul bekészítés ellenőrzése után, majd megkezdik a tesztkörnyezet előkészítését és a LED lámpák beállítását a megfelelő megvilágításhoz, valamint a kamerák megfelelő képélességét is ellenőrzik. Amennyiben már a korábbi műszak előkészítette a tesztelést, akkor csak ellenőrzik a tesztkörnyezet beállításainak helyességét. Amikor a légzsákmodulok megfelelő hőntartás ideje lejárt és a teszt környezet is az előírásoknak megfelel, akkor megtörténhet a légzsák „ellövése”, vagyis szándékosan, kontrollált körülmények között, a légzsákmodult aktiválják egy elektromos impulzussal, ami hatására a légzsák gázzal felfúvódik, kinyílik. A termék elműködése nagysebességű kamerákkal kerül rögzítésre, azaz videót készítenek róla olyan kamerákkal, ahol az átlagos videó képkészítési sebessége 4000 fps, ami annyit jelent, hogy 4000 képet készít a kamera másodpercenként. A technikus feladata ezt követően a kinyílt, inert modul ellenőrzése és fényképezése, amivel a teszt elműködését dokumentálja, majd megvizsgálja a terméket, hogy található-e rajta sérülés. A teszt végeztével a modul leszerelése előtt a technikus elvégzi a készült videó alapján a fontosabb időpillanatok lejegyzetelését a kiértékelő lapra, amit a teszt végzéséhez szükséges PAC katalógus kér, vagy fejlesztéses tesztek esetében amit a tesztmegrendelő mérnökkel egyeztettek, ezt nevezik a videó kiértékelésének. A jegyzetelt értékeket a teszt lezárása érdekében egy tesztelési igényt rögzítő adatkezelő rendszerbe kell berögzíteni, aminek a neve XDMS. Ez a rendszer minden teszt igényt és minden elvégzett teszt eredményét tartalmazza, ami elvégzésre került a miskolci telephelyen. A tesztelési műszak felének elteltekor a következő műszak számára kezdenek előkészülni, hogy a 4 órás hőntartások befejeződjenek a következő műszakváltás idejére. A műszak végén elkészítik a műszak jelentést, amiben informálják a következő műszakot az elvégzésre szánt tesztekről és a beállítások állapotáról, majd felkészülnek a műszakváltásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr6115973034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása