Miskolc a te helyed

TOP 5 tipp, mitől lesz környezetbarát egy munkahely

Megmutatjuk, hogy mit tehetsz te ennek érdekében!

2019. augusztus 17. - eszter.bauer

A környezetünk védelme nem is lehetne aktuálisabb téma napjainkban.  Nem csak otthonunkban, de a munkahelyünkön is számos olyan apró praktikát tudunk elsajátítani, ami segítségünkre szolgál egy élhetőbb, zöldebb környezet megteremtéséhez. Megmutatjuk, te mit tehetsz ennek érdekében!

 kep1.png

 

Egyre több iroda csatlakozik a Zöld Munkahely programhoz, amelynek célja az, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. Vizsgálja a fenntarthatóságot, hogy a jövőben gyermekeink, unokáink, dédunokáink is megtapasztalhassák a földi életet.  Ez azért is fontos, mert a gazdaságban felhasznált anyag és energiafogyasztás 40%-át az irodák fenntartása teszi ki. Szerencsére sok cég már kiemelt figyelmet fordít erre, az irodaépület tervezésétől kezdve a felhasznált anyagokon át a munkavégzés és a megfelelő munkakörnyezet kialakításara is.

Magyarországon egyesületek jöttek létre annak érdekében, hogy tematikus heteken keresztül kommunikálják, hogyan érdemes létrehozni egy irodát, itt kitérnek az építőanyagokra, a munkavégzésre és a kialakítható munkakörnyezetre is.

 

kep2.png

 

Mit tehetünk mi a munkánk során, hogy megóvjuk környezetünket?

 

 Közlekedj okosan!

A környezettudatosságra már a munkába indulás során is figyelmet fordíthatunk. Az autónk helyett válasszuk a tömegközlekedést, ez bizonyos esetekben gyorsabb is, mintha végig autóznánk kora reggel a városon. Ha az időjárás megfelelő, üljünk fel a kerékpárunkra, hiszen ennek élettani hatásai is előnyösek számunkra.

 

 Védjük meg a fákat!

Napjainkban egyre több helyen vásárolhatunk újrahasznosított irodabútort, így nem kerül több fa kivágásra. Ebből adódóan minimalizálhatjuk a kinyomtatott dokumentumok számát is, használjunk inkább elektronikus számlát, amit lehet digitalizáljunk. Ha mindenképp fontos egy adott dokumentum nyomtatása, használjunk újrahasznosított papírt és nyomtassunk kétoldalasan, így a tintával is spórolhatunk!

 

kep4.png

 

Csökkentsük a műanyag hulladékot!

A legnagyobb hulladékot az étkezések során történő műanyagok felhalmozása jelenti. Manapság már üveg tárolódoboz beszerzésére is van lehetőség, vidd magaddal és kérd abba az ebédedet, ugyanezt megteheted az evőeszközökkel is! Így megszűnhet a műanyag tányérok és műanyag evőeszközök használata.
Ezzel pénzt is spórolhatsz, hiszen a legtöbb helyen plusz pénzt számolnak fel az elviteles csomagolásokért.
Szerezz be egy ivókulacsot, amit minden alkalommal újra tudsz tölteni, nem kell újat vásárolnod minden használat után.
Vásárolj vászontáskákat, így, ha elugrasz egy pár dologért a boltba, nem kell folyton újat venned a műanyag vagy papír szatyrokból és valljuk be ez manapság nagyon trendi is!
Gyűjtsd szelektíven a hulladékot, ne keveredjenek!

 A korábbi fejlesztések során Miskolc térségében is kialakították a modern hulladékgazdálkodás alapjait, sikeresen bevezették a szelektív hulladékgyűjtést.

Az újabb fejlesztéseknek köszönhetően az érintett települések mindegyikén elérhetővé válik egy európai szinten is korszerű hulladékkezelési technológia. A projekt ezzel továbbfejleszti a korábbi évek eredményeit: példaértékű, modern, környezetbarát és területi szinten egységes hulladékgyűjtési és –kezelési rendszert valósít meg.

 

kep5.png

 

Takarékoskodj!

Nagyon fontos, hogy ne folyasd a vizet, ha nem muszáj, ne hagyd égve a lámpákat és próbáld minimálisra csökkenteni a klíma használatát is.
Érdemes energiatakarékos izzókat vásárolni a hagyományos fényforrások helyett, illetve a víztakarékos csaptelepeket beszerelni!

 Tedd zöldebbé az irodádat!

Vásárolj zöld növényeket az irodába! Hidd el, jó hatással lesznek a közérzetedre, természetközeli élményt nyújtanak és ráadásul a levegőt is tisztítják! Nem csak a dolgozók fogják értékelni, de az ügyfelek számára is barátságosabb környezetet biztosítanunk ezáltal!

 

 

Mindezeket betartva nagyon fontos tudnunk, hogy a környezettudatos életmódba fektetett pénz és energia hosszútávon megtérül. Az említett módszerekkel is már rengeteget tehetünk környezetünk megóvásáért, hiszen tudjuk, hogy minden kicsiben kezdődik és sok kicsi pedig sokra megy. Egy kis idő elteltével ez a fajta gondolkodás természetessé válik és környezetünk hosszútávon meg fogja hálálni nekünk!
Légy te az, aki felismeri és orvosolni is hajlandó a problémát!

Élj okosan, élj zölden és tekints a jövőbe Te is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr6215007140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása