Miskolc a te helyed

5 érv, amiért Miskolc az ideális turisztikai célpont a COVID19 után is

2020. május 29. - InnoTime

Bár sokaknak elsőre nem a turizmus jut eszébe Miskolcról, a település mégis állandó szereplője a hazai települések legtöbb turistát vonzó TOP 15-ös listájának. Lillafüred, Miskolctapolca, a Diósgyőri Vár, a történelmi belváros számtalan szolgáltatással, látnivalóval várja a vendégeket. Mind az önkormányzat, mind a gazdasági szféra folyamatos fejlesztésekkel bővíti a kínálatot, nem véletlen, hogy 2008 és 2018 között megduplázódott a vendégéjszakák száma.

img_6924.JPG

Egy este a Szinva-teraszon? 

A járványhelyzetben gyakorlatilag leállt a turizmus, de a korlátozások mérséklése, feloldása után ez a szektor is újraéled, felértékelődnek a szabadtéri, természetjáró programok. Miskolc kínálata ebből a szempontból is egyedi, hiszen egyszerre biztosítja a nagyvárosi desztinációk kínálatát és a páratlan természeti környezet élményét.

És miért érdemes most is Miskolcot választani, mutatjuk a tippeket.

1. Mert a várost körbeöleli a Bükki Nemzeti Park, páratlan szabadtéri programokat kínálva

 

Kevesen tudják, hogy Miskolc belvárosától alig néhány percnyi autózással az ember már a Bükki Nemzeti Parkban találja magát, ahol páratlan erdei programok várják az érdeklődőket. Azok számára, akik a panelmagányból néhány napra kristálytiszta levegőre, páratlan látványra és feledhetetlen családi programra vágynak, most Diósgyőr és Lillafüred szállásai jelentik az ideális helyszínt, a Bükk pedig többnapos feledhetetlen családi kikapcsolódást kínál.

img_2546.jpg

Lillafüred

Lillafüred önmagában egy egész napos program: Függőkertek idilli világa, a Hámori-tó melletti séta, a csónakázás kihagyhatatlan, de érdemes felfedezni a Lillafüredet átszövő tanösvényeket is.

Újmassán május közepétől már nyitva van az Őskohó és mellette a Massa Múzeum, ahol a hámori vaskohászat múltját, eszközeit ismerhetik meg az érdeklődők. Innen egy kicsit tovább haladva pedig már a Lillafüredi Pisztrángtelephez érkezünk, melynek halsütödéje kihagyhatatlan gasztronómiai élményt kínál.

A következő megállónk Szentlélek lehet, ahol a pálosok középkori kolostorának romjai várják a kirándulókat. A romok mellett az 1930-as években menedékházat létesítettek, nem messze pedig a Nemzeti Parki Termék védjegyes Turistapark Szentlélek kalandparkkal, kerékpárkölcsönzéssel, kempingezési lehetőséggel várja az érdeklődőket.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fejlesztései tovább bővítik a lehetőségek körét: 20 percnyire Lillafüredtől, Répáshuta mellett 2021-ben adják át a Bükki Csillagda csillagászati látogatóközpontot, ahová évi 45.000 vendéget várnak majd. Előkészítés alatt áll a Bükk-vidék Geopark létrehozása, az UNESCO Globális Geopark cím megszerzése (ez lehet a világ 148. geoparkja).

A programlehetőségek azonban ezzel még nem érnek véget, a miskolci turisztikai portálon, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján még sok-sok további lehetőségből válogathatunk.

2. Mert Miskolcon számos alternatív, környezetbarát közlekedési mód közül lehet válogatni

A Miskolci Közlekedési Vállalatnak köszönhetően Miskolcon a villamosok mellett évek óta környezettudatos CNG buszok szállítják az utasokat, akiknek a tájékozódását fejlett digitális technológia segíti.

Ugyan a szakemberek még tartanak a közösségi közlekedés veszélyeitől a vírus terjedése kapcsán, Miskolcon több olyan közlekedési eszköz is rendelkezésre áll, ahol biztosan nem kell tartani a vírusveszélytől – bár a szájmaszk viselése itt is ajánlott.

Május közepétől újra indult Magyarország legromantikusabb útvonalú kisvasútja Diósgyőr és Garadna között, amely alagutakon és viadukton keresztül zakatol a Bükkben, páratlan élményt jelentve az utasoknak.

img_2599.JPG

 

Az Északerdő Zrt. fejlesztései révén 2021-re megújul a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút nyomvonala, felújítják a Diósgyőrben található Dorottya utcai végállomás épületét, a lillafüredi Ökoturisztikai Központot, Garadnán pihenőparkot alakítanak ki, a Szövetség-forrás alatt pedig egy kis amfiteátrum kap helyet, ahol különböző bemutatókat, rendezvényeket lehet lebonyolítani. A Magyar Természetjáró Szövetséggel karöltve pedig újjáépül a Zsófia-kilátó is Lillafüred felett. A fejlesztések várhatóan tízezrekkel fogják bővíteni a jelenleg is jelentős, 200.000 fős vendégforgalmat.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata beruházásában pedig a közeljövőben elindul a Diósgyőr -  Lillafüred kerékpárút fejlesztése.

Lillafüreden a Libegő jelent hasonlóan nagy élményt, aki pedig felmegy Fehérkőlápáig, annak érdemes lefelé menetben a tanösvények közül válogatnia. Jó hír, hogy a libegő kerékpárt is szállít, így akár biciklivel is folytathatjuk az utunkat, de a Lillafüredi kalandparkban akár segway-túrára is benevezhetünk.

3. Mert Miskolcon nem kell messzire menni a belvárostól, hogy árnyas ligetekben sétáljunk, hegyet mászhassunk és pincéket látogassunk, minden ott van a város szívében

 

 

A város főutcájának, a Széchenyi utcának a zajától, pár percnyi séta az Avas hegyoldal, ahol árnyas sétányokon, többszáz pince, présház repíti vissza képzeletben a turistát azokba a békeidőkbe, amikor a miskolci polgárok még Móricz Zsigmonddal is találkozhattak az Avas domboldalán. Itt rendezik meg minden évben az Avasi Borangolást, Magyarország talán legizgalmasabb bor- és gasztrofesztiválját. Az idén (május helyett) augusztus 27 – 29-én kerül rá sor.

img_2060.JPG

Panoráma az Avasról

S ha feljutottunk a hegytetőre, az avasi arborétumban szakvezetett túrákon tűlevelű fafajokkal ismerkedhetünk meg, a kilátóba felkapaszkodva pedig páratlan panoráma tárulkozik ki előttünk.

A Történelmi Avas turisztikai attrakciófejlesztése keretében megújult a Bortanya, befejezéséhez közeledik a református templom felújítása, az izraelita temető látogathatóságát segítő fejlesztés, a közeljövőben megújulnak a sétányok és felújítják a település emblematikus épületét, a kilátót.

Érdemes felkeresni az Avas aljában már nyitva lévő pincéket és megismerni a Bükki Borvidék borkínálatát, vagy betérni Miskolc középkori éttermébe, az Aranykoronába, vagy éppen a Creppy Palacsintaházba.

4. Mert Miskolcon a vendégek és a vendégvárók is környezettudatosak lehetnek

Miskolc igazi zöld város, amelynek turisztikai mobilalkalmazásával, a GUIDE@HAND Miskolccal nyomtatott térképek és prospektusok nélkül is felfedezhető az egész város. Az applikáció az egyes látnivalók leírásával, útvonaltervezési funkcióval, a barangoláshoz használható térképpel, valamint vezetett, hangos városnéző sétákkal segít a látnivalók felfedezésében. Azon helyek esetében pedig, ahol nincs állandó nyitvatartás, vagy éppen a járványhelyzet miatt korlátozott a látogathatóság, 360 fokos panorámaképeken tekinthetjük meg a látványosságokat.

letoltes.jpg

GUIDE@HAND MISKOLC

Sokat segít a programok közötti tájékozódásban az eseménynaptár funkció is, ahol helyszínekre bontva, valamint időrendben is elérhetőek a város legfontosabb, turisztikai szempontból is fontos eseményei.

2020. március 27-től elindult az MVK Zrt. mobiljegy szolgáltatása, amelynek révén a telefonunkon keresztül, sorbanállás nélkül vehetjük meg busz- és villamosjegyünket, vagy éppen bérletünket. A mobiljegy használata az utazás során lényegében megegyezik a papíralapú termékek használatával, azonban elég, ha a telefonunkon magunkkal visszük és ellenőrzéskor ezen keresztül mutatjuk be az ellenőrnek. A mobiljegy egy újabb lépés a zöld város céljának eléréséhez.

Jó hírünk van azoknak is, akik nem szeretik, hogy minden bemutatóhelyen papír alapú jegyekkel halmozzák el őket – a Miskolc Pass turisztikai kártyával költséghatékonyan és környezettudatosan fedezhető fel a város turisztikai kínálata, hiszen online megvásárolható, s nem kell plasztik kártya vagy papír jegy ahhoz, hogy bejussunk valahová, elég a vásárláskor kapott QR kódot magunkkal vinnünk.

A turisztikai szolgáltatóknál elterjedt a szelektív hulladékgyűjtés, illetve a műanyag eszközök kiváltása újrahasznosított eszközökkel, így nemcsak a városfelfedezés, hanem a gasztronómiai kínálat élvezete közben is környezettudatosak lehetünk.

 5. Mert Miskolc a gyerekeknek is feledhetetlen programokat kínál, igazi családi desztináció

 

A Miskolctapolcai Kalandtúraparkban idén számos új akadállyal várják a kalandtúrázni vágyókat. Kibővült és teljesen megújult a piros pályarendszerük, az ország egyik legnehezebb pályáját, az Adrenalin pályát pedig egy új, "Mókus ösvény" csúszópályával egészítették ki. De érdemes felkeresni a június elején újra nyitó Lillafüredi Sport- és Szabadidőparkot, a már említett szentléleki kalandparkot, az Avalon Park elektromos gokart pályáját, valamint az egzotikus Maya Játszóparkot is.

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban erdei környezetben 120 állatfaj, mintegy 700 egyedével ismerkedhet meg a látogató. Az állatkert május közepétől ismét várja a kicsiket és nagyokat.

 

img_0976.JPG

A selyemréti strand

A családi programok sorából kihagyhatatlanok a fürdőzések. Sajnos a Barlangfürdőben, a világ legmelegebb karsztvizében a járványhelyzet miatt még nem fürödhetünk, de május végétől a Miskolctapolcai Strand és a Selyemréti Strandfürdő termálvizes élménymedencékkel és wellness szolgáltatásokkal várja a vendégeket.

A Diósgyőri Vár belső termei egyelőre nem látogathatóak, de május végétől a nyitott terekben izgalmas programokat kínálnak a történelem iránt érdeklődőknek.

A fejlesztések itt sem álltak meg: a Miskolctapolcai Strand újabb egységgel bővül, a 13 milliárd forintos fejlesztés révén létrejövő beltéri és kültéri strandfejlesztés a tervek szerint évi mintegy 280.000 fős látogatószám-bővülést eredményez majd, s 70-100 munkahelyet teremt közvetlenül. A várható forgalomnövekedés miatt új minőségi szállásokra, éttermekre és szórakozási lehetőséget kínáló turisztikai szolgáltatásokra is szükség lesz a városban.

A járványhelyzetben nagyon fontos a biztonság, Miskolc több napra szóló kockázatmentes, ugyanakkor rendkívül változatos élményígéretet kínál az idelátogatóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr8715718972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása