Miskolc a te helyed

Turisztikai fejlesztések a munkahelyteremtésért

Villáminterjúk attrakcióvezetőkkel II.

2020. július 24. - InnoTime

Miskolc családbarát turisztikai kínálatának újraéledése a koronavírus járvány miatti korlátozások feloldását követően nemcsak a város turisztikai vonzerejének növelését szolgálja, hiszen a turizmus talpraállása sok-sok munkahely megtartását is szolgálja, illetve közvetve vagy közvetlenül új munkahelyek teremtését is segíti.  Villáminterjúinkban éppen ezért Miskolc családbarát turisztikai kínálatának legfontosabb szereplőit kérdeztük az újranyitás tapasztalatairól és a további tervekről.

Pannon-tenger Múzeum: „különösebb kampány nélkül tudtuk az embereket visszahozni a múzeumba” 

 

img_6030.JPG

Dinók Földjén – MezoZOOikum kiállításrészlet

 A Dinók Földjén - MezoZOOikum című kiállítás megnyitása önmagában is több mint 20 ezer főt vonzott egy év alatt a múzeumba, éppen ezért nagy bizakodással tekintettek a múzeum munkatársai a 2020-as év elé. A múzeumban jelentős az iskolai osztálykirándulásokból fakadó vendégforgalom, éppen ezért Szolyák Péter múzeumigazgatót először arról kérdeztük, hogy mekkora volt a tavaszi, az osztálykirándulások elmaradásából időszakából fakadó forgalomkiesés idén.

A leállás miatt igen jelentős a visszaesés, hiszen az egy esztendővel ezelőtti, ugyanezen időszakra vonatkozó adat 25 ezer fő látogatót, míg a mostani ennek töredékét, jelen állás szerint alig 7 ezer főt jelent

  – nyilatkozta kérdésünkre Szolyák Péter, a múzeum igazgatója. Arra a kérdésre, hogy változott-e a célközönség, az igazgató kiemelte:

 „A karantén-időszak nemcsak minket, de a látogatókat is megviselte, és emiatt sokan várták a nyitást, ami azt jelenti, hogy különösebb kampány nélkül tudtuk az embereket visszahozni a múzeumba. Ez elsősorban a helyi lakosokat (80%), kisebb mértékben a régió lakosait (kb. 13%) jelenti. A távolabbról érkezők aránya kb. 5%, a külföldieké pedig 1–2% között van. (Nem tudjuk azonban a határ menti, magyar anyanyelvű, de külföldi országban élők arányát, őket a régióba számoljuk.) A korosztályos összetételben igen felülreprezentáltak a tanulók (iskolai, egyéb intézményi és civil táborok, Erzsébet-táborok), 1 hónap alatt több mint 40 csoport látogatott el hozzánk. Naponta 2–3 csoport, akik múzeumpedagógiai foglalkozást igényelnek és 1­–2, akik tárlatvezetésre jelentkeznek. A csoportok létszáma 20–70 fő között mozog és általában 2–6 fő kísérővel érkeznek.”

img_6096.JPG

Dinók Földjén – MezoZOOikum kiállításrészlet

 Megtudtuk, létszámleépítésre átmenetileg sem került sor, a feladatok azonban átstrukturálódtak a COVID hatására, éppen ezért szervezeti átalakításokkal fogják a múzeumi hatékonyságot növelni az év második felében a létszám megtartása mellett. Példának az online platformok fejlesztését emelte ki a múzeumigazgató:

ma már a Digitális Edukációs Múzeumi Órák projekt tapasztalatait is felhasználjuk. Ez utóbbi keretében országosan több mint 11 ezer diák követte nyomon a múzeum új digitális tartalmait tavasszal”

 – mesélte el Szolyák Péter. Kiemelte:

„A digitális tartalmak most nagyon futnak, közösségi oldalainkat egyre hatékonyabban tudjuk belopni a látogatók életébe. Rendszeres játékokkal, buszon elhelyezett digitális belső reklámmal, Tesco Rádiós megjelenéssel készülünk az őszre. Friss és közvetlen jó példa mögöttünk az Online Múzeumok Éjszakája, amikor 24 óra alatt több mint 50 időzített posztunk egyenként 200–4550 közötti eléréseket produkált.”

Miskolci Állatkert és Kultúrpark: „óriási az érdeklődés az állatkert iránt”

  miskolci_a_llatkert_8.jpg

Kitekintés :-)

 Az állatkertben a korlátozások idején sem állt le az élet, hiszen az állatok etetése, gondozása folyamatos munkát jelentett mindenki számára ebben az időszakban is.  Amikor megérkeztünk Veress Tamáshoz, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetőjéhez, annak ellenére is, hogy egy átlagos hétköznap volt éppen, sok-sok vendéggel találkoztunk, a gyűjteményi vezető kiemelte:

 „a május eleji újraindulás után annak ellenére is, hogy az iskolai osztályok idén elmaradtak, a látogatószám összesen néhány százalékkal esett vissza, óriási az érdeklődés az állatkert iránt.”

vadaspark_sajatsu_l.jpg

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

 Az állatkertben idén év elején indult el az a fejlesztés, amely újabb attrakciós elemeket fog jelenteni az állatkertek iránt érdeklődők számára. A vonzerőfejlesztés olyan látványos elemeket tartalmaz, amely tovább fogja bővíteni a miskolci vendégforgalmat, ezáltal újabb lehetőségeket kínálva a miskolci turisztikai szektorban dolgozóknak. Veress Tamás kiemelte:

A most folyó fejlesztésnek köszönhetően teljesen új Fogadóközpont várja majd az érdeklődőket. Itt kap majd helyet az ajándékbolt, a jegypénztár, a mosdó, továbbá az irodahelyiségek. A tetőszerkezet déli oldalán napelemes rendszert telepítenek. A szintén a projektből kialakított Afrika-bemutatóban a legnépszerűbb állatkerti állatok közé tartozó faj, az oroszlán is látható lesz, de itt mutatják majd be többek között a sivatagi hiúzt és sivatagi rókát is. A komplexum kiegészül egy belső madárröpdével is.”

Lillafüredi barlangok: „egy új nemzetközi célcsoportot vonzunk be a Bükkbe”

  anna-nj_5.JPG

Anna-barlang

 Lillafüreden, a Magyarország legnagyobb vízesése mellett található Anna-barlang különlegessége, hogy az egész világon csak hat hozzá hasonló mésztufa barlang látogatható – de nemcsak ez, hanem a Szent István-barlang is rajta van minden Miskolcra látogató bakancslistáján. Márciusban azonban a barlangok voltak az elsők, amelyeket be kellett zárni a járványveszély elején. Polgár Anasztáziát, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság barlangvezetőjét arról kérdeztük, mikor és hogyan indulhatott újra a forgalom a barlangokban.

„A magas páratartalom melletti alacsony hőmérséklet miatt a barlangok voltak a legutolsók, amelyek újra nyithattak a járványhelyzet enyhülését követően, de a vendégeink és a munkatársaink biztonsága érdekében máig is fokozott biztonsági előírások mellett dolgozunk. Mindkét barlangunkban minden órában indulnak barlangtúrák, a csoportok létszámát azonban csökkentenünk kellett annak érdekében, hogy a távolságot tartani tudják egymástól a látogatók.”

 - mondta el kérdésünkre Polgár Anasztázia.

szentistvan-nj_34.JPG

Szent István-barlang

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság június közepén indította el azt a kampányát, amelynek keretében 360 fokos videókon mutatják be a bemutatóhelyeket, így a barlangokat is. A kampánynak jelentős sajtóvisszhangja is volt. Talán ennek is köszönhető, hogy a belföldi forgalom folyamatosan élénkül a barlangokban. Az Igazgatóság további lépéseket tesz azért, hogy a nagyközönség ismerete tovább bővülhessen az élő és élettelen természeti értékekről, hiszen 2021-ben nyitja meg a most épülő Bükki Csillagdát.Ezzel egyidejűleg elindította az Igazgatóság a Bükk-vidék Geopark UNESCO Globális Geoparkká válásának folyamatát. Az Igazgatóság a közeljövőben képzésekkel és különféle geoturisztikai programokon keresztül készíti fel a helyi érintetteket az új vendégkör fogadására, amely reményeik szerint újabb turisztikai szolgáltatásokat fog bevonzani a térségbe.Ugyanakkor a Bükk geológiai értékei nemzetközi ismertséget nyernek, amelyek új külföldi vendégkör megjelenését is eredményezheti a térségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolcatehelyed.blog.hu/api/trackback/id/tr2916044588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása